This is my Prayer to thee Central idea


THIS IS MY PRAYER TO THEE
CENTRAL IDEA

Poetry Section

Man should have strength to bear the pains and
pleasures. He should have strength to oppose the
cruel and help the poor. He should rise above small
things in life. He must bow before God's will.

Q. 1. Who does the poet pray to in this poem?
Ans. In this poem, the poet prays to God.

Q. 2. What penury does the poet talk of?
Ans. He talks of the penury in his heart.

Q. 3. How does the poet want to bear his joys and sorrows?
Ans. He wants to bear his joys and sorrows lightly.

Q. 4. How does the poet think his love can be fruitful?
Ans. The poet feels that his love will help him to serve mankind.

Q. 5. Who does the poet want never to disown?
Ans. He wants never to disown the poor.

Q. 6. How will the poet react to those who are mighty and rude?
Ans. He will never bend to the mighty and rude.

Q. 7. What will the poet's attitude towards daily trifles?
Ans. He will try to rise above daily trifles.

Q. 8. To whom does the poet want to surrender and how?
Ans. The poet wants to surrender to God's will with love.

COMPREHENSION OF STANZAS

(1)

This is my prayer to thee, my Lord,
Strike, strike at the root of penury in my heart.
Give me the strength lightly to bear my joys and
sorrows.
Give me the strength to make my love fruitful in
service.
1. What does the poet pray for?
Ans. The poet prays to God for strength. He
also prays to cleanse his heart of all evils.


2. Why does the poet pray to God to grant him
strength?
Ans. The poet prays to God to grant him strength to
bear his joys and sorrows without tension. He also
wants strength to make his love fruitful by serving
mankind.

(2)

Give me the strength never to disown the poor
Or bend my knees before insolent might.
Give me the strength to raise my mind high above
daily trifles.
And give me the strength to surrender my strength
to
Thy will with love.
1. What does the poet need strength for?
Answers 1. The poet needs strength to enable him to help the poor and resist insulting might. He also needs strength to rise above small things in life.

2. The word "strength" is repeated in last two
lines. Who does it refer to? Or Why does the poet repeat the words."Give me the strength"?
Ans. In the first line it refers to God. In the second line it refers to the poet. Or The poet repeats the words, "Give me the strength" because he needs strength for many things.

Poetry Section Next Poem Lucy Gray Click Here


RELATED POSTS

Comments

  1. Please give me a effective summary

    ReplyDelete
  2. I am thankful to this blog giving unique and helpful knowledge about this topic.
    Online Match Finding Websites In India

    ReplyDelete

Post a Comment

Thanks For visiting, Please Share This Post with your Friends

Popular Posts

The Happy Prince Lesson- 1 Short Questions-Answers (PSEB)

Study Materials Free Notes Download - PDF

The Home Coming Lesson-7 Question Answer

Bed Number -29 Lesson - 2 Question-Answer

Abdul Hamid Lesson-1 (Class-8th) Question Answer

Contact Us

Name

Email *

Message *